? PHP-Nuke Retro Portal

Nostalgischer PHP-Nuke Core auf moderner und sicherer MVC-Architektur.

BREAKING +++ PHP-Nuke Retro Engine ist offiziell gestartet! +++ Sichere Passwrter ber password_hash() +++ CSRF-Schutz aktiv +++ Foren-System komplett modular +++ God-Rolle voll einsatzbereit +++
?? Foren-bersicht Ozanlarýmýz,þairlerimiz.aþýklarýmýz

?? Aþýk Daimi

Dieses Thema hat bisher 106 Aufrufe erhalten.

a
admin Creator (God)
Aþýk Daimi

Daimi´yem Her Can Ermez Bu Sýrra,
Gerçek Aþýk Olan Erer O Nûra.
Yusuf Sabýr Ýle Vardý Mýsýr’a,
Bu Da Gelir Bu Da Geçer Aðlama.
Aþýk Daimi 1932 yýlýnda Ýstanbul´da doðdu, aslen Erzincan´ýn Tercan ilçesindendir. Ali Babaoðullarýndan Baba Daimi, Birinci Dünya savaþý sýralarýnda Ýstanbul´a göç etmiþtir. Aþýk Dami´nin iki dedesi de saz þairiydi o nedenle saz çalmayý ve söylemeyi kolayca öðrendi. Bir süre sonra da kendi deyiþlerini okumuþtur. Ýstanbul´dan ayrýlarak bir süre baba diyarýnda kalan aþýk 1950 yýlýnda evlendi iki kýzý ile iki oðlu dünyaya geldi. 1962 yýlýnda bir daha dönmemek üzere Ýstanbul´a yerleþti.

TRT Genel Müdürlüðü´nce açýlan sýnavý kazandý. O tarihten sonra kaþeli sanatçý olarak görevini sürdürdü. Zaman zaman yurtiçi ve yurtdýþýnda konserler verdi. 17 Nisan 1983 tarihinde aramýzdan ayrýldý.
Geschrieben am 26.04.2007 21:32 Uhr
a
admin Creator (God)
Sayýn:Nuray Haným;

Aþýk DAÝMÝ hakkýndaki yazýnýzý okudum.Bazý konularda sizlere katýlmak istemediðimi,hoþ görünüze sýðýnarak belirtmek istiyorum.
Þöyleki:Yýllar önce benim Kangal-Kavak Bucaðýna baðlý köylerde yaptýðým araþtýrmalarda,rahmetli Aþýk Ýsmail DAÝMÝ,Kangal-ELALÝBEY köyü
doðumlu olup,küçük yaþta babasýný kayýp ettiðinde Annesi Tercan Ýlçesinde baþka biri ile evlenmitir.Aþýk Daimi'yi de birlikte götürdüðü ve çocukluðu,gençliðinin bir bölümünün burada geçtiði,daha sonra Ýstanbul'a gittiði bigisini edinmiþtim.Hatta Karagöl Köyünde ismini tam olarak hatýrlayamayacaðým (Muhtemelen Aþýk Ýlyas" dan ilk saz dersleri aldýðýdýr.
Kendisinin Kangal-Elalibey köyü doðumlu olduðu,halen Ýstanbulda oturmakta olan kýzý "Yadigar Aydýn (Orhan) "tarafýndan çýkarýlan "Aþýk Daimi,hayatý ve Eserleri (1999)"adlý kitapta konu edilmektedir.
Ayrýca, Halk türküleri sanatçýsý Kubilay Dökmetaþ'ýn TRT de bir sohbetinde Kangal-Elalibey köyü doðumlu olduðu doðrulanmýþtýr.
Uygun görüldüðünde açýklamamýn kamu oyuna aracýlýðýnýzla duyrulmasýný rica eder,saygýlar sunarým.
Umut UTKU
Geschrieben am 09.05.2007 20:20 Uhr
a
admin Creator (God)
Aþýk Daimi

1932 - 17 Nisan 1983. Ýstanbul’da doðdu. Asýl adý Ýsmail Aydýn’dýr. Dedelerinin ikisinin de saz þairi olmasýnýn etkisiyle küçük yaþta baðlama çalmasýný ve aþýklýk geleneðini öðrendi. Ancak ilk ustasý Aþýk Davut Sulari’dir. Yaklaþýk 10 yaþýnda Davut Sulari’nin yanýnda çýraklýða baþlayan Daimi, 2,5 yýl kadar birlikte dolaþarak geleneðe, þiire ve türküye iliþkin bilgisini pekiþtirdi.

Aþýk Daimi, 1950 yýlýnda Ýstanbul’dan ayrýlarak Tercan’a yerleþti. Özellikle bu yýllar, yörede duyulduðu ve sevildiði dönemdir. Ayný zamanda kendisinin de aþýklýk geleneðini yörede pekiþtirmesine fýrsat oldu.

1962’den sonra yeniden Ýstanbul’a dönen Daimi ölümüne dek orada yaþadý. Geçmiþi dolayýsýyla Tercanlý Daimi olarak anýldý.

Önceleri usta malý türküler söyleyen Aþýk Daimi daha sonra kendi deyiþlerine aðýrlýk verdi. 1948 yýlýnda »Bir seher vaktinde indim baðlara« dizesiyle baþlayan ilk türküsünü yazýp müziklendiren ve yaþamý boyunca arþivlere yüzlerce türkü kazandýran Aþýk Daimi, TRT tarafýndan açýlan sýnavý kazanarak kaþeli sanatçý oldu.

Özellikle yaþamýnýn son 20 yýlýnda birçok genç aþýðý etkiledi. Uzun yýllar birçok sanatçý ve aþýða baðlama dersleri verdi.

Þiirlerinde sevgi, doða ve her türden ayrýmcýlýðý eleþtiren, insan öðesini öne çýkaran konularý iþledi.

Türkiye ve Avrupa’nýn çeþitli kentlerinde konserler verdi, birçok kaset doldurdu.

Yadigar Aydýn Orhan tarafýndan hazýrlanan Daimi’nin tüm þiirleri/türkülerinin toplandýðý kitap »Aþýk Daimi, Hayatý ve Eserleri« (1999) adýyla yayýmlandý.

Çadýr Kurdum

Çadýr kurdum yüce daðlar baþýna
Yarin yaylasýný yaylayamadým
Düþtü gönlüm dalgasýna coþuna
Deli göllerini boylayamadým

Ferhat gibi koyaklarda ünledim
Yankýlandý kayalarý dinledim
Yar yanýnda inim inim inledim
Ben aþkýmý ona söyleyemedim

Daimi’yim gam doldurdum testime
Gitti canan eremedim mestime
Ben kaçtýkça dertler gelir üstüme
Ben bu dertlerimi paylayamadým

Söz & Müzik: Aþýk Daimi

ALINTI
Geschrieben am 10.05.2007 11:38 Uhr

? Auf dieses Thema antworten

? Du bist zurzeit nicht angemeldet. Bitte logge dich ein, um Antworten auf Forenthemen zu verfassen.