? PHP-Nuke Retro Portal

Nostalgischer PHP-Nuke Core auf moderner und sicherer MVC-Architektur.

BREAKING +++ PHP-Nuke Retro Engine ist offiziell gestartet! +++ Sichere Passwrter ber password_hash() +++ CSRF-Schutz aktiv +++ Foren-System komplett modular +++ God-Rolle voll einsatzbereit +++
?? Foren-bersicht Ozanlarýmýz,þairlerimiz.aþýklarýmýz

?? MUHLIS AKARSU

Dieses Thema hat bisher 82 Aufrufe erhalten.

a
admin Creator (God)
MUHLIS AKARSU

Yoruldum Yorgunum Fazla Gidemem
Neler Etti Kahýr Beni Zulm Beni
Kolay Deðil Ben Bu Derdi Çekemem
Zalimin Elinde Koydu Hal Beni

Akarsuyu Aþka Yaktý Yaradan
Ömür Bir Gün Gibi Geçti Aradan
Ýþte Geldim Gidiyorum Dünyadan
Oturmuþ Bekliyor Kuru Sal Beni ...

Bugün için köy-kasaba-kent üçgeninde sýkýþmýþ, kimlik arayýþýnda olan aþýklar sosyal, siyasal ve ticari oluþumlara karþý bir direniþ içinde olamýyorlar. Çoðu köylü olan günümüz aþýklarýnýn büyük bir bölümü kentlerde yaþýyor. Bu nedenle üretim tarzlarýndan, bunlarý tüketiþ biçimlerine kadar hýzlý bir deðiþim geçiriyorlar. Yakýn geçmiþten beri bu durumda olan aþýklardan Mahzuni Þerif, Nesimi Çimen, Davut Sulari, Muhlis Akarsu, Aþýk Emrah bunlardan yanlýzca birkaçýdýr. 1960'lý yýllarýn sonlarýndan itibaren daha geniþ kitlelere seslenmek üzere çaba sarfeden aþýklar yoðun bir biçimde plak piyasasýna girdiler. Söylediði deyiþlerle ve yumuþak ses karakterleriyle hemen dikkat çeken bu aþýklardan biri Muhlis Akarsu'ydu...

Muhlis Akarsu, 1948 yýlýnda Sivas'ýn Kangal ilçesi Minarekaya köyünde doðdu. Küçük yaþlardan itibaren katýldýðý muhabbetlerde ve cemlerde Alevi-Bektaþi kültürünü öðrendi;saz çalýp türkü söylemeye baþladý. Kýsa zamanda sesinin güzelliði ile fark edildi. Gençlik yýllarýnda geldiði Ýstanbul'da Mahzuni Þerif'in, Davut Sulari'nin deyiþleriyle tanýþtý. Ýlk söylediði deyiþlerde gerek saz çalýþ gerekse okuyuþ itibarýyla Davut Sulari'nin etkisi görülür. Davut Sulari'nin kendine özgü bol hançere hareketlerini içeren tavrýndan uzun süre kurtulamayan Akarsu, kendi deyiþlerinde de bu tavrý-kýsa bir süre de olsa- denemiþtir. Daha sonralarý deyiþlerinde ve deyiþ söyleme tavrýnda Sulari'nin etkisinden kurtulduðu görülür. 1970'lerden itibaren dönemin etkili aþýðý Mahzuni Þerif'in izleri belirir Akasu'da...Uzunca bir süre Mahzuni'nin deyiþlerini çalar, okur. Bu arada Alevi-Bektaþi aþýk geleneðinden de kopmaz. Pir Sultan, Kul Himmet gibi büyük ozanlarýn birçok deyiþini geleneksel kalýplardan çýkmadan seslendirir.

1980'li yýllarda ise Akarsu, artýk kendi kimliðini bulur. O güne kadar usta malý deyiþlerle kendini gösteren Akarsu, 80'lerin baþýndan itibaren deyiþlerindeki anlatýmý güçlü, baðlamasýna hakim ve sesini deyiþ tavrýnda kullanabilen bir sanatçý görünümündedir. Bu yýllar adeta parladýðý yýllardýr Akarsu'nun... "Muhabbet" serisinin her yapýtýnda yer alýr. Eserleri çeþitli türlerde þarký söyleyen sanatçýlar tarafýndan okunur. Ancak sanatýnýn en verimli ve olgun döneminde yaþama veda eder (2 Temmuz 1993, Sivas Madýmak Oteli yangýný) Ardýnda ise milyonlarca seveni ile birlikte 100'den fazla kýrkbeþlik plak, 4 uzunçalar, 20 kaset ve yüzlerce deyiþ býrakýr.

Muhlis Akarsu'nun yapýtlarýna þöyle bir bakýldýðýnda, tümünün lirik bir ifadeyle yapýldýðý ve söylendiði hemen fark edilir. Repertuarýnýn büyük bir bölümünde aþk ve sevda deyiþlerine yer verdiði görülür. Akarsu'nun yar üzerine söylediði, feleðe çattýðý, gurbete içerlediði, ayrýlýða üzüldüðü yüzlerce deyiþi vardýr. Deyiþlerinde toplumsal konulara da kayýtsýz kalmaz;ancak bu, sevgi üzerine söylediði deyiþler kadar çok öne çýkmaz. Birkaç deyiþinde cahilliðe, köleliðe, yoksulluða baþkaldýrdýðý görülür. Alevi-Bektaþi edebiyatýnýn ve müziðinin deyiþ türüyle ünlenen aþýðý Muhlis Akarsu'nun Pir Sultan Abdal ve Karacaoðlan etkisindeki tavrýný her zaman hissetmek mümkündür. Muhlis Akarsu'nun eserlerini dinledikçe gerçekten de akarsu gibi çaðlayan sesini hissedecek ve onu sevgiyle anacaðýz. Ruhu þad olsun.

Melih Duygulu

Eserlerinden bazýlarý :

Nenni Nenni

Bunca Gamýn Bunca Derdin Ýçinde
Yaþamak Bizlere Zor Nenni Nenni
Sizden Umudumu Kesmem Erenler
Elbet Bir Çaresi Var Nenni Nenni

Üstümüzde Duman Vardýr Dað Gibi
Her Yandan Kuþatmýþ Sanki Að Gibi
Güz Gelince Bozulmuþ Bir Bað Gibi
Ne Hallara Düþtük Gör Nenni Nenni

Eðil Gel Akarsu Gel Hakka Eðil
Bir Kere Að Yara Vermedin Meyil
Suç Bizim Sevdiðim Kimsede Deðil
Gelmiþiz Dünyaya Kör Nenni Nenni

Pazarlýk Edelim Alim Seninle

Pazarlýk Edelim Alim Seninle
Ýki Cihan Senin Haydar Olsun Sen Benim
Hayrýný Gör Ýmanýnla Dininle
Hatmin Kur'an Senin Olsun Sen Benim

Ayýp Deðilmidir Ademe Minnet
Baþýna Çalýnsýn Haydar Hurili Cennet
Dostluk Pazarýnda Olma Muhannet
Huri Kýlman Senin Olsun Sen Benim

Akarsuyum Böyle Vereyim Dursun
Senin Aþkýn Onu Yaksýn Kavursun
Anladým Alimsin Canýmsýn Nursun
Kanber Selman Senin Olsun Sen Benim

Aðlama Gülüm

Günler Gelir Geçer Boþa
Aðlama Gülüm Aðlama
Yazýlan Mý Gelir Baþa
Aðlama Gülüm Aðlama

Bir Gün Kara Günler Biter
Üzme Beni Artýk Yeter
Kavuþmamýz Gelir Çatar
Aðlama Gülüm Aðlama

Yaktýn Akarsuyu Yaktýn
Gurbetten Gurbete Attýn
Öldürmekten Beter Ettin
Aðlama Gülüm Aðlama

Sen Yaralý Deðilsin Ki

Zalim Felek Duymadýn Mý Sesimi
Sen Yaralý Deðilsin Ki Bilesin
Bilemezsin Matemimi Yaþýmý
Sen Yaralý Deðilsin Ki Bilesin

Gurbet Elde Günde Ömrüm Çürüyor
Eller Beni Bir Biçare Biliyor
Akarsuya Gelen Bir Tas Vuruyor
Sen Yaralý Deðilsin Ki Bilesin Yoruldum Yorgunum

Yoruldum Yorgunum Fazla Gidemem
Neler Etti Kahýr Beni Zulm Beni
Kolay Deðil Ben Bu Derdi Çekemem
Zalimin Elinde Koydu Hal Beni

Arsýz Deðilidim Arsýz Ettiler
Saldýlar Gurbete Yurtsuz Ettiler
Yardan Ayýrdýlar Yarsýz Ettiler
Þimdi Gizli Gizli Kýnar El Beni

Akarsuyu Aþka Yaktý Yaradan
Ömür Bir Gün Gibi Geçti Aradan
Ýþte Geldim Gidiyorum Dünyadan
Oturmuþ Bekliyor Kuru Sal Beni

Ey Sevdiðim Sana Þikayetim Var

Ey Sevdiðim Sana Þikayetim Var
Ne Sevdiðin Belli Ne Sevmediðin
Ben De Bir Ýnsaným Bir De Caným Var

Hainsin Oy Zalimsin Oy Nedeyim Oy

Eski Günler Hayalimden Gitmiyor
Dün Dediðin Bugünkünü Tutmuyor
Yiðidim Ya Sana Gücüm Yetmiyor

Akarsuyum Böyle Miydi Ahtýmýz
Onun Ýçin Viran Oldu Tahtýmýz
Umudum Yok Gülmez Artýk Bahtýmýz

Deli misin Divanemi Sevdiðim

Her gün baþka bir taraftan esersin
Deli misin divanemi sevdiðim vah beni beni
Ne dedim de benden ayrý gezersin
Deli misin divanemi sevdiðim

Yüreðimde açan gülümdün benim
Aþkýn deryasýnda salýmdýn benim ah beni
Dünyada kanadým kolumdun benim
Deli misin divanemi sevdiðim

Akarsuyu bilmem böyle mi sevdin
Aþkýn ateþiyle sinemi deldin ah beni beni
Benim bu halýma sen sebep oldun
Deli misin divane mi sevdiðim

ALINTIDIR
Geschrieben am 21.04.2007 19:47 Uhr

? Auf dieses Thema antworten

? Du bist zurzeit nicht angemeldet. Bitte logge dich ein, um Antworten auf Forenthemen zu verfassen.