?? Foren-bersicht
Dostluk, Arkadaþlýk
?? Kimden Dost Olmaz?
Dieses Thema hat bisher 288 Aufrufe erhalten.
a
admin
Creator (God)
09.07.2026
Dostluk hakkýnda çok þey yazýlýp çizilmiþ, pek çok tarifler ve tasvirler yapýlmýþtýr.
En sevdiklerimden birkaç tanesini yazayým:
—Dost, karþýsýna silâhsýz ve kalkansýz çýkabildiðiniz insandýr.
—Dost, kötü günde de arayan adamdýr.
—Dost, açýklarýnýzý bilmesine raðmen arkanýzý dönebildiðiniz adamdýr.
—Dost, zamanýn ve yaþanmýþlýklarýn süzgecinden geçip sadakatini ispatlamýþ adamdýr.
Bunun gibi pek çok þey yazýlabilir tabii…
Aklýma rahmetli Aþýk Veysel'in mýsralarý geliveriyor:
Dost dost diye nicesine sarýldým
Beyhude yalvardým hey yar
Boþa yoruldum
Benim sadýk dostum
Kara topraktýr
Kara toprak
Ne bilge, ne vakur, ne gönül ehli ve mütevazý adamdý. Adam gibi adamdý.
Hiç unutmam, radyoda genç bir muhabir "senin þiirlerinde ozanca bir þekilde akarsulardan nasýl elektrik elde edileceði bile var, ne diyorsun" diye küstahlýk ötesi bir üslûpla sual eylediðinde, "benim içime öyle geliyor, söyleyiveriyorum, gerçeðini sizin gibi ilim irfan ehli bilir ancak" diyebilecek kadar kâmildi…
Þimdiki nesiller Hülya'yla kalkýp Kaya'yla yatmaktan, kim kiminle nerede þey etmiþliðinin peþinde koþmaktan baþka þey düþünemez hâle geldi, getirildi… Eminim ki, kaybedeli çok sene olmayan bu ermiþ kiþiyi bilen gençlerimiz pek azdýr. Kültürümüzü, manevî deðerlerimizi ve insanlýðýmýzý son otuz senede nasýl da süratle yitirdik. Heyhat!
Artýk eski dostluklar da kalmadý. Her þey vahþi kapitalizmin faydacýlýk ve menfaatperestlik ine, yani maddiyata tahvil edildi. Artýk sevgiliye "siz" diyenler, aþkýný ifade edebilmek için beste yapanlar yok. Hatta böyleleri ahmak ve salak yerine konup dalga geçilir oldu… Kullandýðýnýz markayla, gittiðiniz mekânlarla, satýn alma gücünüzle ölçülüyorsunuz; insaniyet öldü ama beþerî zafiyet kanser gibi bütün her tarafý istilâ etti!
Haydi, kimlerden dost (koca, karý, aþýk da dahil) olur sualini, yani kâmil, olgun ve oturmuþ bir kiþiliðin özellikleri nedir sorunsalýný cevaplayalým:
•Mizah kullanabilen ve bunu alaycýlýkla karýþtýrmamayý baþaran,
•Yeni durumlara ve fikirlere peþin hükümsüz yaklaþabilen ve tahammüllü olan,
•Konformist (baþ eðici, biat edici) olmayan ama makûl ve mantýklý eleþtirileri kabûllenebilen,
•Hiçbir fikrin veya inancýn mutaassýbý yani yobazý olmayan ama kendi net tercihleri, inançlarý da bulunan,
•Nesne iliþkilerinde (arkadaþlýkta, sosyal ve ekonomik hayatta) sebatkâr ve tutarlý olan,
•Ýçi kin, nefret ve öfke gibi yýkýcý duygularla dolu olmayan,
•Diðerkâm olan yani karþýlýk beklemeksizin iyi davranabilen,
•Kimseleri göklere çýkarmadýðý gibi, kolay kolay da yerin dibine batýrmayan,
•Sözüne güvenilir, ipiyle kuyuya inilebilir olan,
•Emanete ihanet etmeyen,
•Arkadaþýnýn karýsýna, kýzýna veya kocasýna, sevgilisine yan gözle dahi bakmayan,
•Tutamayacaðý sözü vermeyen, verdiði sözü de tutan,
•Kendisine tanýnan imkânlarý suiistimal etmeksizin, dürüstçe kullanan,
•Merhametli olan ama aþýrý derecede de verici olmayan,
•Ýyilik yaparken bunu karþýsýndakinin gözüne sokmayan ve karþýlýðýný beklemeyen,
•Sanat, edebiyat ve benzeri þeylerle kendini aþmaya gayret eden,
•Hâl ve hareketlerinde ölçüyü aþýrý bozmayan yani güvenilir olan,
•Gustosu, zevki olan ama þatafattan hoþlanmayan,
•Her þeyi yerine zamanýna ve yöntemine göre yapan,
•Ýçince sarhoþ olsa bile daðýtmayan ve terbiyesizleþmeyen
…insanlardan dost çýkar. Bunlarý bulmak pek zordur, buldunuz mu da asla býrakmamak, onlara lâyýk olmak gerekir çünkü ayný çabayý ve incitmeme kaygýsýný onlar zâten herkes için taþýrlar. Þimdi baþa dönüp, kimden dost veya arkadaþ olmaz sualini de cevaplayalým:
•Kadir bilmez olan, yapýlan iyiliði cezasýz býrakmayan,
•Fýrtýnalý iliþkileri olan (karýsýna veya sevgilisine kötü davranan, döven, kocasýna benzer þeyleri yapan, sürekli eþ deðiþtiren),
•Sözünün eri olmayan, yalan söyleyen,
•Emniyeti suiistimal eden (meselâ beþ gün kalýrým deyip beþ haftada zor yolladýðýnýz biri),
•Kendi menfaat ve ihtiyaçlarý için sizi kullanýp, iþine yaramaz hâle geldiðinizde üzerinize sifonu çekiveren ve bir de suçlayan,
•Tahammülsüz, münakaþa kaldýramayan,
•Emanete ihanet eden,
•Kendi vatanýna, milletine ve çevresine karþý anlamsýz kin ve nefret hisleri duyan,
•Yapmak için deðil yýkmak için eleþtiren,
•Gereksiz kabadayýlýk, "ben neymiþim be aðabey" çýkýþlarý yapan,
•Baþta maddiyat olmak üzere, sizi sömüren ve buna izin vermediðinizde ortadan kaybolan,
•Ve… Bilge kiþilik kriterlerinin tam tersi tutum ve davranýþlar sergileyen
…insanlardan ancak ahbap çýkar, dost olunmaz. Siz siz olun, dostlarýnýzýn kýymetini bilin ve hatalý, yanlýþ, patolojik kiþilere beyhude duygusal yatýrým yapmayýn. Yapmayýn ki, sonra üzülmeyesiniz.
Dostluk dolu günler dileðiyle…
Alýntýdýr...
En sevdiklerimden birkaç tanesini yazayým:
—Dost, karþýsýna silâhsýz ve kalkansýz çýkabildiðiniz insandýr.
—Dost, kötü günde de arayan adamdýr.
—Dost, açýklarýnýzý bilmesine raðmen arkanýzý dönebildiðiniz adamdýr.
—Dost, zamanýn ve yaþanmýþlýklarýn süzgecinden geçip sadakatini ispatlamýþ adamdýr.
Bunun gibi pek çok þey yazýlabilir tabii…
Aklýma rahmetli Aþýk Veysel'in mýsralarý geliveriyor:
Dost dost diye nicesine sarýldým
Beyhude yalvardým hey yar
Boþa yoruldum
Benim sadýk dostum
Kara topraktýr
Kara toprak
Ne bilge, ne vakur, ne gönül ehli ve mütevazý adamdý. Adam gibi adamdý.
Hiç unutmam, radyoda genç bir muhabir "senin þiirlerinde ozanca bir þekilde akarsulardan nasýl elektrik elde edileceði bile var, ne diyorsun" diye küstahlýk ötesi bir üslûpla sual eylediðinde, "benim içime öyle geliyor, söyleyiveriyorum, gerçeðini sizin gibi ilim irfan ehli bilir ancak" diyebilecek kadar kâmildi…
Þimdiki nesiller Hülya'yla kalkýp Kaya'yla yatmaktan, kim kiminle nerede þey etmiþliðinin peþinde koþmaktan baþka þey düþünemez hâle geldi, getirildi… Eminim ki, kaybedeli çok sene olmayan bu ermiþ kiþiyi bilen gençlerimiz pek azdýr. Kültürümüzü, manevî deðerlerimizi ve insanlýðýmýzý son otuz senede nasýl da süratle yitirdik. Heyhat!
Artýk eski dostluklar da kalmadý. Her þey vahþi kapitalizmin faydacýlýk ve menfaatperestlik ine, yani maddiyata tahvil edildi. Artýk sevgiliye "siz" diyenler, aþkýný ifade edebilmek için beste yapanlar yok. Hatta böyleleri ahmak ve salak yerine konup dalga geçilir oldu… Kullandýðýnýz markayla, gittiðiniz mekânlarla, satýn alma gücünüzle ölçülüyorsunuz; insaniyet öldü ama beþerî zafiyet kanser gibi bütün her tarafý istilâ etti!
Haydi, kimlerden dost (koca, karý, aþýk da dahil) olur sualini, yani kâmil, olgun ve oturmuþ bir kiþiliðin özellikleri nedir sorunsalýný cevaplayalým:
•Mizah kullanabilen ve bunu alaycýlýkla karýþtýrmamayý baþaran,
•Yeni durumlara ve fikirlere peþin hükümsüz yaklaþabilen ve tahammüllü olan,
•Konformist (baþ eðici, biat edici) olmayan ama makûl ve mantýklý eleþtirileri kabûllenebilen,
•Hiçbir fikrin veya inancýn mutaassýbý yani yobazý olmayan ama kendi net tercihleri, inançlarý da bulunan,
•Nesne iliþkilerinde (arkadaþlýkta, sosyal ve ekonomik hayatta) sebatkâr ve tutarlý olan,
•Ýçi kin, nefret ve öfke gibi yýkýcý duygularla dolu olmayan,
•Diðerkâm olan yani karþýlýk beklemeksizin iyi davranabilen,
•Kimseleri göklere çýkarmadýðý gibi, kolay kolay da yerin dibine batýrmayan,
•Sözüne güvenilir, ipiyle kuyuya inilebilir olan,
•Emanete ihanet etmeyen,
•Arkadaþýnýn karýsýna, kýzýna veya kocasýna, sevgilisine yan gözle dahi bakmayan,
•Tutamayacaðý sözü vermeyen, verdiði sözü de tutan,
•Kendisine tanýnan imkânlarý suiistimal etmeksizin, dürüstçe kullanan,
•Merhametli olan ama aþýrý derecede de verici olmayan,
•Ýyilik yaparken bunu karþýsýndakinin gözüne sokmayan ve karþýlýðýný beklemeyen,
•Sanat, edebiyat ve benzeri þeylerle kendini aþmaya gayret eden,
•Hâl ve hareketlerinde ölçüyü aþýrý bozmayan yani güvenilir olan,
•Gustosu, zevki olan ama þatafattan hoþlanmayan,
•Her þeyi yerine zamanýna ve yöntemine göre yapan,
•Ýçince sarhoþ olsa bile daðýtmayan ve terbiyesizleþmeyen
…insanlardan dost çýkar. Bunlarý bulmak pek zordur, buldunuz mu da asla býrakmamak, onlara lâyýk olmak gerekir çünkü ayný çabayý ve incitmeme kaygýsýný onlar zâten herkes için taþýrlar. Þimdi baþa dönüp, kimden dost veya arkadaþ olmaz sualini de cevaplayalým:
•Kadir bilmez olan, yapýlan iyiliði cezasýz býrakmayan,
•Fýrtýnalý iliþkileri olan (karýsýna veya sevgilisine kötü davranan, döven, kocasýna benzer þeyleri yapan, sürekli eþ deðiþtiren),
•Sözünün eri olmayan, yalan söyleyen,
•Emniyeti suiistimal eden (meselâ beþ gün kalýrým deyip beþ haftada zor yolladýðýnýz biri),
•Kendi menfaat ve ihtiyaçlarý için sizi kullanýp, iþine yaramaz hâle geldiðinizde üzerinize sifonu çekiveren ve bir de suçlayan,
•Tahammülsüz, münakaþa kaldýramayan,
•Emanete ihanet eden,
•Kendi vatanýna, milletine ve çevresine karþý anlamsýz kin ve nefret hisleri duyan,
•Yapmak için deðil yýkmak için eleþtiren,
•Gereksiz kabadayýlýk, "ben neymiþim be aðabey" çýkýþlarý yapan,
•Baþta maddiyat olmak üzere, sizi sömüren ve buna izin vermediðinizde ortadan kaybolan,
•Ve… Bilge kiþilik kriterlerinin tam tersi tutum ve davranýþlar sergileyen
…insanlardan ancak ahbap çýkar, dost olunmaz. Siz siz olun, dostlarýnýzýn kýymetini bilin ve hatalý, yanlýþ, patolojik kiþilere beyhude duygusal yatýrým yapmayýn. Yapmayýn ki, sonra üzülmeyesiniz.
Dostluk dolu günler dileðiyle…
Alýntýdýr...
Geschrieben am 30.01.2007 10:43 Uhr
a
admin
Creator (God)
09.07.2026
ARKADAÞ
Bir kývýlcým düþer önce
Büyür yavaþ yavaþ
Bir bakarsýn volkan olmuþ
Yanmýþsýn arkadaþ !
Dolduramaz boþluðunu
Ne ana, ne kardaþ
Bu en güzel, bu en sýcak
Duygudur arkadaþ !
Ortak olmak her sevince
Her derde, kedere
Ve yürümek ömür boyu
Beraberce, elele...
Olmasýn hiç taa içten
Gülen gözlerde yaþ
Bir gün gelip ayrýlsak bile
Seninle arkadaþ...
Yýlmaz GÜNEY
Bir kývýlcým düþer önce
Büyür yavaþ yavaþ
Bir bakarsýn volkan olmuþ
Yanmýþsýn arkadaþ !
Dolduramaz boþluðunu
Ne ana, ne kardaþ
Bu en güzel, bu en sýcak
Duygudur arkadaþ !
Ortak olmak her sevince
Her derde, kedere
Ve yürümek ömür boyu
Beraberce, elele...
Olmasýn hiç taa içten
Gülen gözlerde yaþ
Bir gün gelip ayrýlsak bile
Seninle arkadaþ...
Yýlmaz GÜNEY
Geschrieben am 29.03.2007 08:41 Uhr
a
admin
Creator (God)
09.07.2026
Ilk dört kitasini Yilmaz Güneyin "Arkadas" siiri olarak biliyorum. Sonrasini bilen varmi?
Geschrieben am 29.03.2007 12:54 Uhr
a
admin
Creator (God)
09.07.2026
[quote:ff5389d844="SunaSayin"]Ilk dört kitasini Yilmaz Güneyin "Arkadas" siiri olarak biliyorum. Sonrasini bilen varmi?[/quote:ff5389d844]
Suna üzmeyelim seni hepimizin malumu 4 kýta olduðu ama ben güzel bulmuþtum. Anlaþýlan memnun edemedik yine seni.
Suna üzmeyelim seni hepimizin malumu 4 kýta olduðu ama ben güzel bulmuþtum. Anlaþýlan memnun edemedik yine seni.
Geschrieben am 29.03.2007 13:09 Uhr
a
admin
Creator (God)
09.07.2026
Forum daki ALINTIlarin beni memnun etmek icin yaninlandiginin bilincinde degildim. Bildigim iyi oldu!
Geschrieben am 29.03.2007 14:07 Uhr
a
admin
Creator (God)
09.07.2026
[quote:15779459d7="SunaSayin"]Forum daki ALINTIlarin beni memnun etmek icin yaninlandiginin bilincinde degildim. Bildigim iyi oldu![/quote:15779459d7]
Hayýr maalesef "ALINTIDIR" ibareleri seni memnun etmek için deðil normal de yazarýz. Birkaç kez unuttuk sadece. Umut beyin bir yazýya teþekkür etmesi ile farkettiðimden bu yana dikkat ediyorum.
Hayýr maalesef "ALINTIDIR" ibareleri seni memnun etmek için deðil normal de yazarýz. Birkaç kez unuttuk sadece. Umut beyin bir yazýya teþekkür etmesi ile farkettiðimden bu yana dikkat ediyorum.
Geschrieben am 29.03.2007 14:34 Uhr
a
admin
Creator (God)
09.07.2026
O halde bana "dikkat etmeye devam" demek kalir.
Geschrieben am 29.03.2007 14:52 Uhr
? Auf dieses Thema antworten
? Du bist zurzeit nicht angemeldet. Bitte logge dich ein, um Antworten auf Forenthemen zu verfassen.