?? Foren-bersicht
Site Hakkýnda
?? Aþýk Suzani (Vahap Bozkurt)
Dieses Thema hat bisher 290 Aufrufe erhalten.
a
admin
Creator (God)
09.07.2026
Olura Olmaza
Olura olmaza minnet etmezken
Alemde her þeye kul ettin felek
Evvel kýymetime paha biçmezken
Þimdi kýymetimi pul ettin felek
Ciðerime vurdun saðýlmaz yare
Sen beni düþürdün ah ile zare
Ararým derdime bulamam çare
Hastahaneleri yol ettin felek
Þu sinemi odlar ile doldurdun
Her zaman aðlattýn nerde güldürdün
Benim Negiz'imin benzin soldurdun
Elin dikenini gül ettin felek
Alýþýk tel takýn çalýn sazýmý
Mevlam kara yazmýþ benim yazýmý
Anadan gülmedik emlik kuzumu
Yaktýn sinesini kül ettin felek
Nazlý nazlý büyüttüm hacer'imi
Gurbet eller oldu meskenim yerim
Tahammül eylemez gül yüzlü perim
Beni bu dert ilen del ettin felek
Bir kez yüzün görsem Abbas gardaþým
Evvelden belalý bu benim baþým
Gelse muhiplerim eþim yoldaþým
Gözümün yaþýný kan ettin felek
Dayým neden gelmez benim yanýma
Hasretlik kar eyledi canýma
Yandým ateþlere bak Suzani'ye
Emmizadelerim bana el ettin felek
Aþýk Suzani tahminen 1890 yýllarýnda doðdu ve 1940 yýllarýnda vefat etti.
Ali Efendi "Suzani'nin babasý" 8 yýl gibi uzun bir süre, askerde kaldýðý için, tahsilini, bilgisini, kültürünü ve tecrübesini o derecede arttýrmýþtýr.
Köyde mali durumu müsait olduðundan iki çocuðuna "Suzani ve Veli Revani" hem okuma yazma öðretmiþ, hemde Alevi tarikatýna göre, kendisi Þah Ýbrahim soyundan olduðu için Dedeliði ve Zakirliði öðretmiþtir.
Suzani ve Veli Revani, Bozkurt soyisimlerini almýþlardýr. Ýstiklal savaþý yýllarýnda, Mustafa Kemal Atatürk'ün ordusunda birisi baþçavuþ diðeri ise bölük amiri olarak görev almýþlardýr.
Askerden geldikten sonra Dýþlýk'lý Yarým Ali, Þarkýþla'lý Aþýk Veysel, Hikayeci Aða Kahya, ile birlikte Aþýk Süleyman yönetiminde bir ekip oluþturarak Sivas'ta düzenlenen "Sivas Halk Þairleri Bayramý" na katýlmýþlardýr. Suzani Cumhuriyetin Kuruluþunu, kazanýlan zaferi ve yapýlan yenilikleri öven bir destan söylemiþtir.
Vahap Suzani de Aþýk Süleyman gibi Mamaþ'ýn usta aþýðý, Aþýk Hassöð'den ders almýþ, onun bilgisiyle kendini yetiþtirmiþtir. Aþýk Süleyman ile birlikte çeþitli meclislere katýlmýþtýr. Suzani ayný zamanda ud ve keman da çalýyormuþ. Daha çok güzelleme, aðýt, feleðe, yergi, deyiþlerinin konularýný belirler.
Suzani yaþamýnda feleðin çeþitli darbelerini yemiþ, talihsizlikler bir türlü peþini býrakmamamýþ, eþ, dost, kavim, kardeþ tarafýndan hemen hemen hiç sorulmamýþ ve en sonunda da çok genç yaþta, 48 yaþýnda hayata veda etmiþtir. Kendisi ölmeden önce, hastalýðýndan dolayý Sivas'ta bir hastanede tedavi görmüþ ve ziyaretine kimse gelmemiþtir, iç burukluðu içinde kalýp eþine, dostuna, kardeþine kahýr etmiþ ve bunu dizelerinde dile getirmiþtir.
* Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coðrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Lisans Tezi : Turan Fýrtýna
Bu yazi sair Bayram Balci"inin face sayfasindan alintidir..Ayrica Suzani"nin
ölüm tarihinde bir yanlislik oldugundan bahsediyor.Ben oldugu gibi ekledim
R.Yagci
BAYRAM BALCI Vahap Efendi'nin ölüm tarihinde bir yanlýþlýk var gibi. Daha geç bir tarihte ölmüþ olmalý. Yeðeninin bir kasetini buldum. 'Yunus Emre Newyork'ta'. Baðlamayý amcasýndan Vahap Efendi'den ekin biçerken yaz tatilinde öðrenmiþ
Olura olmaza minnet etmezken
Alemde her þeye kul ettin felek
Evvel kýymetime paha biçmezken
Þimdi kýymetimi pul ettin felek
Ciðerime vurdun saðýlmaz yare
Sen beni düþürdün ah ile zare
Ararým derdime bulamam çare
Hastahaneleri yol ettin felek
Þu sinemi odlar ile doldurdun
Her zaman aðlattýn nerde güldürdün
Benim Negiz'imin benzin soldurdun
Elin dikenini gül ettin felek
Alýþýk tel takýn çalýn sazýmý
Mevlam kara yazmýþ benim yazýmý
Anadan gülmedik emlik kuzumu
Yaktýn sinesini kül ettin felek
Nazlý nazlý büyüttüm hacer'imi
Gurbet eller oldu meskenim yerim
Tahammül eylemez gül yüzlü perim
Beni bu dert ilen del ettin felek
Bir kez yüzün görsem Abbas gardaþým
Evvelden belalý bu benim baþým
Gelse muhiplerim eþim yoldaþým
Gözümün yaþýný kan ettin felek
Dayým neden gelmez benim yanýma
Hasretlik kar eyledi canýma
Yandým ateþlere bak Suzani'ye
Emmizadelerim bana el ettin felek
Aþýk Suzani tahminen 1890 yýllarýnda doðdu ve 1940 yýllarýnda vefat etti.
Ali Efendi "Suzani'nin babasý" 8 yýl gibi uzun bir süre, askerde kaldýðý için, tahsilini, bilgisini, kültürünü ve tecrübesini o derecede arttýrmýþtýr.
Köyde mali durumu müsait olduðundan iki çocuðuna "Suzani ve Veli Revani" hem okuma yazma öðretmiþ, hemde Alevi tarikatýna göre, kendisi Þah Ýbrahim soyundan olduðu için Dedeliði ve Zakirliði öðretmiþtir.
Suzani ve Veli Revani, Bozkurt soyisimlerini almýþlardýr. Ýstiklal savaþý yýllarýnda, Mustafa Kemal Atatürk'ün ordusunda birisi baþçavuþ diðeri ise bölük amiri olarak görev almýþlardýr.
Askerden geldikten sonra Dýþlýk'lý Yarým Ali, Þarkýþla'lý Aþýk Veysel, Hikayeci Aða Kahya, ile birlikte Aþýk Süleyman yönetiminde bir ekip oluþturarak Sivas'ta düzenlenen "Sivas Halk Þairleri Bayramý" na katýlmýþlardýr. Suzani Cumhuriyetin Kuruluþunu, kazanýlan zaferi ve yapýlan yenilikleri öven bir destan söylemiþtir.
Vahap Suzani de Aþýk Süleyman gibi Mamaþ'ýn usta aþýðý, Aþýk Hassöð'den ders almýþ, onun bilgisiyle kendini yetiþtirmiþtir. Aþýk Süleyman ile birlikte çeþitli meclislere katýlmýþtýr. Suzani ayný zamanda ud ve keman da çalýyormuþ. Daha çok güzelleme, aðýt, feleðe, yergi, deyiþlerinin konularýný belirler.
Suzani yaþamýnda feleðin çeþitli darbelerini yemiþ, talihsizlikler bir türlü peþini býrakmamamýþ, eþ, dost, kavim, kardeþ tarafýndan hemen hemen hiç sorulmamýþ ve en sonunda da çok genç yaþta, 48 yaþýnda hayata veda etmiþtir. Kendisi ölmeden önce, hastalýðýndan dolayý Sivas'ta bir hastanede tedavi görmüþ ve ziyaretine kimse gelmemiþtir, iç burukluðu içinde kalýp eþine, dostuna, kardeþine kahýr etmiþ ve bunu dizelerinde dile getirmiþtir.
* Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coðrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Lisans Tezi : Turan Fýrtýna
Bu yazi sair Bayram Balci"inin face sayfasindan alintidir..Ayrica Suzani"nin
ölüm tarihinde bir yanlislik oldugundan bahsediyor.Ben oldugu gibi ekledim
R.Yagci
BAYRAM BALCI Vahap Efendi'nin ölüm tarihinde bir yanlýþlýk var gibi. Daha geç bir tarihte ölmüþ olmalý. Yeðeninin bir kasetini buldum. 'Yunus Emre Newyork'ta'. Baðlamayý amcasýndan Vahap Efendi'den ekin biçerken yaz tatilinde öðrenmiþ
Geschrieben am 17.12.2009 22:54 Uhr
a
admin
Creator (God)
09.07.2026
paylaþým için teþekkürler:)
mamaþýn tarihinle ilgili daha o kadar çok bilmedigimiz þey varki
bunlarý toparlamak gerkiyor arþiv
mamaþýn tarihinle ilgili daha o kadar çok bilmedigimiz þey varki
bunlarý toparlamak gerkiyor arþiv
Geschrieben am 28.01.2010 15:23 Uhr
? Auf dieses Thema antworten
? Du bist zurzeit nicht angemeldet. Bitte logge dich ein, um Antworten auf Forenthemen zu verfassen.