? PHP-Nuke Retro Portal

Nostalgischer PHP-Nuke Core auf moderner und sicherer MVC-Architektur.

BREAKING +++ PHP-Nuke Retro Engine ist offiziell gestartet! +++ Sichere Passwrter ber password_hash() +++ CSRF-Schutz aktiv +++ Foren-System komplett modular +++ God-Rolle voll einsatzbereit +++
?? Foren-bersicht Mamaþ Anýlarý

?? MAMASIN YETISTIRDIGI BÜYÜK OZANLARINDAN BIR OZAN GURBETI

Dieses Thema hat bisher 346 Aufrufe erhalten.

a
admin Creator (God)
Yaz gününde nara düþtüm
Gülistanda hara düþtüm
Hal bilmeyen yara düþtüm
Ben, zamansýz misafirim yalan dünyada

Gurbetî býktým aymazdan
Ýnsaný insan saymazdan
Kulun hakkýyla doymazdan

Asýl adý Bilal Çamlýk olan Aþýk Gurbetî, 6.9.1958'de Ýsmail ve Selver Çamlýk'ýn dördüncü çocuklarý olarak Sivas'ýn Kangal ilçesine baðlý Soðukpýnar(Mamaþ) köyünde doðdu. Ýki yaþýnda iken Pozantý'ya(Adana), altý yaþýnda iken Ankara'ya geldi. Enstrüman ile ilk tanýþmasý altý yaþýnda mandolinle oldu. 12 yaþýnda iken büyük ablasýnýn satýn aldýðý cura sazla baðlama çalmaya baþladý ve kendi kendine baðlama çalmayý öðrendi.

Ýlk, orta, lise ve üniversite öðrenimini Ankara'da tamamladý. 1977 'de Dil ve Tarih - Coðrafya Fakültesi'ne girdi. Üniversite öðrencisi iken, Alman Akademi Deðiþim Hizmeti bursuyla Trier Üniversitesi'nde derslere katýldý. Dillerin Ortaya Çýkýþýyla Ýlgili Teoriler konulu lisans tezini hazýrladý ve 1981 yýlýnda Ankara Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatý Bölümü'nden mezun oldu.

Çeþitli üniversitelerde öðretim görevlisi olarak çalýþtý. 1982 yýlýnda yukarýda anýlan kuruluþun bursuyla Bremen'de germanistler seminerine katýldý. 1983 yýlýnda dilbilimi alanýnda (grafemik) yüksek lisans çalýþmasýný tamamladý . Vatani görevini 1986-87 yýllarýnda asteðmen olarak Ankara'da yerine getirdi.

1987 yýlýnda açýlan Dýþiþleri Bakanlýðý sýnavýný kazanarak anýlan bakanlýða geçti. 1989 yýlýnda Ataþe olarak Arnavutluk'un baþkenti Tiran'a gitti. Sonra Almanya (Berlin), Beyaz Rusya(Minsk), yeniden Almanya'da(Nürnberg) Ataþelik görevlerini sürdürdü. Halen Tiran'daki Türk Büyükelçiliðinde ataþe olarak görev yapmaktadýr. Almanca , Arnavutça ve orta düzeyde Ýngilizce ve Rusça bilen Bilal Çamlýk evlidir ve Duygu(18) adýnda bir kýz ve Dorukhan Barýþ(8) adýnda bir oðul sahibidir.

SANATSAL ETKÝNLÝKLERÝ: Amatörce yaptýðý beste çalýþmalarý ilk kez 1990 yýlýnda Tiran'da ürün verdi. Paris'te orkestra þefi olarak çalýþan Genci Tuqiçi tarafýndan kýsmen çoksesli olarak aranje edilen ÝNANMAM adlý yapýtý Arnavutluk Radyo Televizyon Kurumu Senfoni Orkestrasý'nca icra edildi ve Arnavutluk'un ünlü sanatçýsý Ýrma Libohova ile bu þarkýyý baðlamasý eþliðinde yorumladý. Bu olay, yumuþama sürecine girmiþ Arnavutluk rejiminin sanatsal ilk açýlýmý oldu. Zira Arnavutluk'un geleneksel kýþ festivalinde yýllarca hiç bir yabancý konuk yer almamýþtý. Türk basýnýnda da yer alan bu etkinlik, dünya basýnýna da yansýmýþtýr. Arnavut gazetelerinde birçok röportajý ve þiiri yayýmlandý. Halk müziði tabanlý birkaç ezgisi çok seslendirilerek operada kuartetlerce çalýndý. Bazý ezgileri piyanoya uyarlandý. Piyanoya uyarlanan yapýtý Roma Operasý'nda Arnavut Piyanist Egland Hasa tarafýndan yorumlandý. Bir eseri yaylý sazlar kuvarteti tarafýndan Danimarka'nýn baþkenti Kopenhag'da çalýndý. 1992 ve 1993 bahar festivallerinde konuk besteci olarak yer aldý. Yunus'a Atfen adlý ezgisi, operaya uyarlandý , Prof. Hikmet Þimþek tarafýndan yönetilecek olan eser, Arnavutluk Opera sanatçýlarýnýn greve gitmeleri nedeniyle icra edilemedi. Hafif müzik dalýndaki besteleri, Arnavutça sözlerle Arnavut medyasýnda halen yayýnlanmaktadýr.

Üzerinde altý yýl çalýþtýðý Arnavutça-Türkçe Karþýlaþtýrmalý Dilbilgisi kitabýný 1996 yýlýnda Ankara'da yayýmladý.

Beyaz Rusya'da Minsk Devlet Üniversitesi Yabancý Diller Fakültesi Türkçe Bölümü'nde bir yýl Türk Dili dersleri verdi ve öðrencileri ile birlikte, metodolojik olarak mevcutlardan oldukça farklý bir görünüm arz eden ve halen yayýma hazýrlanan Rusça Dilbilgisi kitabýný yazdý. Minsk Devlet Radyosunda baðlamayý tanýttý ve iki türkü seslendirdi.

Nürnberg'de müzik çevresiyle yakýn iliþkide bulundu . TEMA VAKFI için sözünü de kendi yazdýðý TEMA MARÞI'ný besteledi ve Nürnbergli özverili 28 kiþiden oluþan Türk ve yabancý müzisyenlerle TEMA VAKFI'na armaðan ettiði TEMA MARÞI CD'sini çýkardý. Marþ, Türk - Alman basýný ve vatandaþlarca beðeniyle karþýlandý ve ilk kez RTL-TV Bavyera kanalýnda bir söyleþi ile birlikte yayýnlandý. Alman yerel basýnýnda da olumlu tepki bulan TEMA MARÞI, vakfýn marþý olarak halen Türkiye radyolarýnda ve TEMA etkinliklerinde kullanýlmaktadýr.

Bilal Çamlýk, Türk halk kültürünün tanýnmasý-tanýtýlmasý ve bir sonraki kuþaklara aktarýlmasý katkýsýný, ömrünün yarýsýndan çoðunu geçirdiði gurbetten dolayý ve aslýnda bu dünyanýn bizatihi kendisinin GURBET olduðunu düþündüðünden, seçtiði GURBETî mahlasýyla sürdürmektedir.

SANAT ANLAYIÞI: Serbest ölçülerle de þiir yazan GURBETî, Atatürk ilke ve devrimlerine baðlý; her türlü insanýn her türlü manevi inancýna, bu inanç,topluma, devletin genel yapýsýna ve uzun vadede insanlýða zarar vermediði sürece saygý duyan; insanýn davranýþ sýnýrýný yasalar ve teamüllerle çizilmiþ ve asgari rahatsýz etmemek biçiminde algýlayan; sevgide limit tanýmayan, özde bütün varlýklarýn iyi olduðuna inanan, yanlýþ eðitim ve öðretimin insan genetiðine iþleyerek toplumlarý dejenere ettiðini düþünen; iki sýnýrsýz olgu olarak Tanrý'yý ve sevgiyi gören ve bunu yalnýz insanda deðil, ayný zamanda her nesnede, her varlýkta hisseden; sanatý, insanýn mayasýndan sancýlý ve duygusal bir doðum, doðuran kiþiyi de sanatçý olarak adlandýran, doðayý ve insaný çeliþkili uyum içinde gören ve yazdýðý dizelerinde; sevgi, barýþ, içtenlik, hakta denge ve doðayý iþleyen çaðdaþ bir halk ozanýdýr. Sanat yaþamýna yapýtlarýndan hiçbir maddi kazanç saðlamadan tevazu ölçülerinde devam etmektedir.

Yayýnlanmýþ Eserleri:
1-Arnavutça - Türkçe Karþýlaþtýrmalý Dilbilgisi, Kýlýçarslan Matbaasý, Ankara, 1996
2- TEMA MARÞI CD'SÝ , MÜ-SA Stüdyolarý, Nürnberg, 2000(TEMA'ya armaðan)

ZALÝM AYRILIK

Garip sýla diye yanar
Göz yaþ deðil sanki pýnar
Yaradan onu mu sýnar
Ayrýlýk oy , ayrýlýk
Zalim oy, zulüm oy, ölüm oy ayrýlýk

Nefes almaz ciðer yanýk
Gökyüzünde turna tanýk
Toprak yerli ben mi konuk
Ayrýlýk oy , ayrýlýk
Zalim oy, zulüm oy, ölüm oy ayrýlýk

Gurbetî yanardað oldum
Cehennemde yer mi buldum
Oysa, ben de sana kuldum
Ayrýlýk oy , ayrýlýk
Zalim oy, zulüm oy , ölüm oy ayrýlýk
Beter oy, yeter oy , biter oy ayrýlýk
Nürnberg, 5.11.2000

BU SIIR I GÜLER DUMAN SON ALBÜMÜNDE BESTELEYIP OKUMUSTUR.

DÝYEMEM

Ehli iman olmak her kula haktýr
Sana hakikati görme diyemem
Riyadan arýnýp safi gelirsen
Ýnsan meclisine girme diyemem

Gurbetî kainat mekana sýðmaz
Boþ olan baþaklar boynunu eðmez
Toz düþmeden suya aðaca deðmez
Her zerreye deðer verme diyemem
Tiran, 8.5.2002

BANA DEÐER

Gül dalýnda ince diken
Yara deðmez bana deðer
Daða yaðmur yaðar iken
Kara deðmez bana deðer

Altýn tasa uymaz sergen
Ayaða uzanmaz yorgan
Kamile takýlmaz urgan
Dara deðmez bana deðer

Cahil heran önde yürür
Ergin bir kenarda durur
Gurbetî mýzrabýn' vurur
Tara deðmez bana deðer
Tiran, 02.02.2002

ÝNSAN OLMAK

Vermeyle azalmaz malý hünkarýn
Muhtaca vermeye erinir gider
Doyar mý doymaz mý bilmez ki karýn
Yoksul avaz etmez sürünür gider

Özünde var kayýrmak, riya bir beden
Yorulmaz doldurur hakkým demeden
Durur mu hiç bulduðunu yemeden
Ýnsan kisvesine bürünür gider

Gurbetî maksat üç gün dünyada
Güzel olsun gerek var mý feryada
Balýk sanar aslýn' yüzer deryada
Dünya hayal olur görünür gider
Tiran, 5.11.2001

YARALIYIM DOST

Deðme tabip deðme onmaz,
Yaralarým azar bugün
Ýlaç almaz, merhem tutmaz
Yürekten kan sýzar bugün
Yaralýyým dost

Yar uzakta, sýlam nerde?
Alýþtý bu can kederde
Çare yok mu ki bu derde
Gönül çölde tozar bugün
Yaralýyým dost

Gurbetî solgundur gülden
Beter oldum ben bülbülden
Birþey gelmiyor ki elden
Kalem kara yazar bugün
Yaralýyým dost
Tiran, 26.10.2001

TEMA MARÞI

Bulut ve yaðmur,
Yaðmur ve toprak,
Toprak ve aðaç,
Türkiye Çöl Olmasýn

Doða ve insan,
Ýnsan ve sevgi,
Sevenler ayrýlmasýn

Türkiye çöl olmasýn
Sevenler ayrýlmasýn
Güneþ ve yaprak,
Yaprak ve hava,

Hava ve hayat,
Türkiye Çöl Olmasýn

Doða ve insan,
Ýnsan ve sevgi,
Sevenler ayrýlmasýn

Türkiye çöl olmasýn
Sevenler ayrýlmasýn
Nürnberg, 2.5.1999

NESÝNE KANAYIM

Kuzgun þahin olmuþ göze bakýyor
Nesine kanayým ben bu dünyanýn
Can pazara düþmüþ söze bakýyor

Su katmýþlar fukaranýn aþýna
Açýlmadýk dert kalmamýþ baþýna
Göz dikmiþler beþ kuruþluk iþine

Sevdim desen inanmýyor sevgili
Aldýðýmýz nefes bile vergili
Göstersene bir tek kiþi görgülü

Emek dibe vurmuþ borsa gidiyor
Cenneti yok etmiþ Mars’a gidiyor
Eni sonu meçhul harsa gidiyor

Armut aðacýnda elma bitiyor
Akbabalar bülbül gibi ötüyor
Caným desen cananýna batýyor

Ekmek ilaç pahasýna yeniyor
Bilim ilaç diye bizi deniyor
Yaðmur deðil sanki tufan iniyor

Siyaset sokuldu camiye ceme
Zincir baðlanýyor her bir heceme
Aydýnlýk mý düþmez oldu geceme

Dualar edildi çözüm olmadý
Þikayet edecek makam kalmadý
Eziyet sürüyor vade dolmadý

Anlayana sivrisinek saz gelir
Muhannete bir verdiði yüz gelir
Yeþili tükenmiþ iþte güz gelir

Yoksulu hak almaz olmuþ emekten
Varsýlý tat almýyor ki yemekten
Gurbeti’ye gýna geldi demekten
Tiran, 20.08.2002

ZAMANSIZ MÝSAFÝR

Yaz gününde nara düþtüm
Gülistanda hara düþtüm
Hal bilmeyen yara düþtüm

Alan gördüm, talan gördüm
Yetim hakký çalan gördüm
Boþa namaz kýlan gördüm

Gurbetî býktým aymazdan
Ýnsaný insan saymazdan
Kulun hakkýyla doymazdan
Nürnberg, 26.10.1999

BANA DEÐER

Gül dalýnda ince diken
Yara deðmez bana deðer
Daða yaðmur yaðar iken
Kara deðmez bana deðer

Altýn tasa uymaz sergen
Ayaða uzanmaz yorgan
Kamile takýlmaz urgan
Dara deðmez bana deðer

Cahil heran önde yürür
Ergin bir kenarda durur
Gurbetî mýzrabýn' vurur
Tara deðmez bana deðer
Tiran, 02.02.2002

SIIR LERINDEN BAZILARIDIR.
Geschrieben am 23.07.2009 10:50 Uhr

? Auf dieses Thema antworten

? Du bist zurzeit nicht angemeldet. Bitte logge dich ein, um Antworten auf Forenthemen zu verfassen.